Motion och friluftsliv

Gå till den här texten på finskt teckenspråk

Du som bor i huvudstadsregionen har många möjligheter att motionera och vara ute i naturen. Du kan röra dig i parker, skogar och på stränder. Om du gillar att gå och springa finns det hundratals kilometer av motionsstigar och vandringsleder som du kan använda.

I huvudstadsregionen kan man också fiska och åka båt. Det finns ungefär 300 öar i skärgården kring Helsingfors och Esbo. På sommaren finns det båtförbindelser till vissa öar.
Städerna ordnar ledd motion för både barn och vuxna. Framför allt ordnar man motion för nybörjare. Det finns också kurser för olika specialgrupper.

På städernas olika idrottsplatser kan du motionera både inomhus och utomhus. Du kan till exempel simma, spela tennis och åka skridskor eller skidor. Det finns idrottsplatser överallt i huvudstadsregionen. En del av städernas idrottsplatser tar ut en inträdesavgift. På vissa idrottsplatser ska man boka tid i förväg, men andra ställen får användas fritt. Kontaktuppgifter till de olika idrottsplatserna hittar du på städernas webbplatser.

Motionsrådgivning

Gå till den här texten på finskt teckenspråk

Du kan få personlig motionsrådgivning av en idrottsinstruktör. Idrottsinstruktören berättar för dig exempelvis om motion som främjar hälsan och om de mångsidiga möjligheterna till motion i huvudstadsregionen.

Idrottsinstruktören ger råd om hur du kan börja motionera, vilken motion som passar dig eller vilka grenar du kan prova på.

Motionsrådgivningen är kostnadsfri och du behöver inte anmäla dig i förväg. Det ordnas motionsrådgivning till exempel i vissa köpcentra och på hälsocentraler.

Du kan boka tid till personlig motionsrådgivning per e-post eller sms. De olika kontaktmetoderna i städerna anges på webbplatsen för respektive stad. Var beredd på att städernas idrottsinstruktörer inte har kunskaper i teckenspråk. Det vore bra om personer som kommer till handledd motionsrådgivning har med sig en tolk eller en annan person som kan teckenspråk.JAA
13.04.2018 12:20