Ehkäisy ja sukupuolitaudit

Ehkäisy- ja seksuaalineuvontaa saa terveysasemilta ja neuvoloista. Palveluihin kuuluu muun muassa neuvonta ehkäisyasioissa sekä seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa ja ongelmissa.

Suojaamaton seksi satunnaisen kumppanin kanssa voi aiheuttaa sukupuolitaudin. Sukupuolitaudit voivat olla oireettomia, joten henkilö voi kantaa tautia tietämättään ja levittää sitä eteenpäin.

Suomessa yleisimpiä sukupuolitauteja ovat kondylooma, klamydia ja sukuelinherpes. Kondomi suojaa sukupuolitaudeilta. Kondomeja voi ostaa ruokakaupoista, kioskeista ja apteekeista.

Tutkimuksiin kannattaa hakeutua aina, jos oma tila huolestuttaa tai jos on ollut suojaamattomassa yhdynnässä satunnaisen kumppanin kanssa.

Jos epäilet saaneesi sukupuolitaudin, mene oman terveyskeskuksen terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle. Pääkaupunkiseudulla voit mennä myös sukupuolitautien poliklinikalle, joka sijaitsee Iho- ja allergiasairaalassa Helsingin Meilahdessa. Siellä on vastaanotto arkisin kello 8–12. Vastaanotolle ei tarvitse varata aikaa.

Jos olet saanut sukupuolitaudin, huolehdi myös siitä, että kumppanisi menee hoitoon.

Sukupuolitautien poliklinikan yhteystiedot ja aukioloajat (www.hus.fi)

Lue yleiskielellä lisää ehkäisystä
Tietoa ehkäisymenetelmistä (www.hel.fi)JAA
13.02.2018 12:24