Suoraan sisältöön
Lukiolaisia. Kuva: Kimmo Brandt / Helsingin kaupunki

Yhteishaku ammattikouluihin ja lukioihin käynnistyi

Valtakunnallinen toiseen asteen yhteishaku alkoi 23. helmikuuta ja jatkuu 13. maaliskuuta asti. Hakeminen tapahtuu Opintopolku-sivustolla. Sivuilla kerrotaan myös hakemisen perusteet ja kuvataan tarjolla olevat opintokokonaisuudet.

Yhteishaussa 20.2.–13.3. ovat mukana ammatilliset perustutkinnot ja lukiokoulutus. Korkeakoulujen yhteishaku järjestetään myöhemmin keväällä.

Yhteishaussa voi hakea, jos on saamassa perusopetuksen päättötodistuksen tänä keväänä tai on saanut sen jo aiemmin, eikä ole vielä suorittanut ammatillista tutkintoa tai korkeakoulututkintoa. Myös lukion suorittaneille on tarjolla jonkin verran opiskelupaikkoja ammatillisessa koulutuksessa.

Jatkuvassa haussa voivat hakea kaikki hakijat, joilla on jo aiempi ammatillinen tutkinto tai korkeakoulututkinto. Jatkuvan haun kautta voi hakea koulutukseen ja aloittaa opinnot joustavasti ympäri vuoden. Lue lisää

Perusopetuksen jälkeisten valmistavien koulutusten hakuaika on 22.5.–24.7. Lue lisää

Helsinki

Jos peruskoulun jälkeiset sävelet eivät ole vielä täysin selvillä, Next Level -sivusto auttaa. Sivuilla voi haarukoida lukion ja ammattikoulutuksen väliltä, tehdä ammatinvalintatestejä ja tutustua eri opintopolkuja käyneiden tarinoihin.

Stadin Ammattiopiston haussa on tänä vuonna mukana uusia tutkintoja, kuten luonto- ja ympäristöalan sekä kuvallisen ilmaisun osaamisala. Stadin ammattiopistossa on yhteishaussa yhteensä 3298 avointa opiskelupaikkaa.

Stadin AO:n yhteishaussa oleviin tutkintoihin voit tutustua tarkemmin Stadin ammattiopiston sivuilta.

Espoo

Espoon seudun lukiokoulutukseen voi tutustua Prezi-esityksen kautta. Peruskoulun päättäville suunnatussa valintaoppaassa (pdf) on tietoa lukioista ja ammatillisesta koulutuksesta.

Ammattikoulu Omniassa on tarjolla yli kaksikymmentä perustutkintoon johtavaa koulutusohjelmaa.

Lisää aiheesta: Espoon kaupunki

Vantaa

Vantaalla voi valita kuudesta lukiosta, ja Vantaan ammattiopisto Variassa voi opiskella noin 30 eri ammattiin.

Peruskoulun jälkeisen opintopolun valinnassa auttaa sivistysvantaa.fi-sivusto.

Lisää aiheesta: Vantaan kaupunki

Lisää aiheesta
Hakeminen toiselle asteelle: Opintopolku

JAA