Suoraan sisältöön
Merivettä tyrskyää rantakallioille. Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Pira Cousin

Viileä sää hillitsi sinileväkukintoja tänä kesänä

Tänä vuonna olosuhteet suosivat laajojen sinileväkukintojen syntyä. Viileä ja tuulinen sää kuitenkin hillitsi kukintoja.

Pääkaupunkiseudun edustan merialueiden veden lämpötila oli tänä vuonna alkukesästä pitkän ajan keskiarvoa alhaisempi. Kesä oli viileä ja voimakkaat tuulet sekoittivat usein vettä. Elokuun alussa tuulet painoivat pintavettä rannikolta poispäin. Tuolloin tilalle nousi syvemmältä ravinteikasta ja kylmää vettä.

Pintaveden suolaisuus on ollut pitkään korkea. Suolainen vesi kasvattaa ravinteiden, etenkin fosforin, pitoisuuksia. Vaikka olosuhteet olivat tänä vuonna suotuisat laajojen sinileväkukintojen synnylle, viileä ja tuulinen sää hillitsi kukintoja.

Suojaisten lahtien ja rantojen vesissä näkyi kesän aikana monin paikoin sinertävän kellertäviä sinilevien pintakukintoja. Murtovedessä esiintyvien kannat ovat pääosin olleet kuitenkin myrkyttömiä.

Veden kerrostuneisuus on syksyn tultua heikentynyt ja veden sekoittuminen pohjaan asti alkaa lähipäivinä. Tämä voi johtaa paikoittain levien syyskukinnan muodostumiseen, kun pintakerrokseen sekoittuu pohjan läheisestä vedestä runsaammin ravinteita, etenkin typpeä. Valon määrän vähentyessä levien määrä pienenee, ja vedet kirkastuvat huomattavasti ennen talven tuloa.

Lisää aiheesta
www.hel.fi/merivesi
Alg@line

JAA