Suoraan sisältöön

Terveystiedolla suora vaikutus teinien abortteihin

Luotettava ehkäisy ja seksuaalivalistus vähentävät tehokkaimmin nuorten raskauksia, todetaan pohjoismaisessa tutkimuksessa.

Teinien synnytykset ja abortit ovat Suomessa ja muissa Pohjoismaissa harvinaisempia kuin muissa maissa. Pohjoismaiset tutkijat selvittivät, miten näin hyvään tilanteeseen on päästy. Tutkimuksen mukaan syy löytyy luotettavien ja pitkävaikutteisten ehkäisymenetelmien suosion lisääntymisestä.

Tulokset ovat sovellettavissa myös Suomen tilanteeseen. Suomessa 15–19-vuotiaiden synnytykset vähenivät 23:sta 8:aan ja aborttien määrä 15:stä 8:aan tuhatta teini-ikäistä kohden 2000–2015. Tähän trendiin arvellaan vaikuttaneen myös koulujen terveystiedon opetuksen ja seksuaalivalistuksen.

- Kun seksuaalikasvatusta vähennettiin suomalaisissa kouluissa 1990-luvun puolivälissä, aborttien lukumäärä lisääntyi, mutta väheni taas seksuaalikasvatuksen palatessa kouluihin, kertoo tutkimukseen osallistunut HUSin naistentautien ja synnytysten osastonylilääkäri, professori Oskari Heikinheimo.

Lisäksi kunnissa, joissa nuoret saavat ilmaisen ehkäisyn, ovat nuorten raskaudet vähentyneet, Oskari Heikinheimo kertoo.

Terveystieto, johon myös seksuaalikasvatus kuuluu, on Suomessa lakisääteinen oppiaine ja Suomea pidetäänkin terveyskasvatuksen mallimaana.

Alaikäisten raskauksien määrä on Pohjoismaissa huomattavan alhainen verrattuna moneen muuhun maahan.

Englannissa ja Walesissa oli vuonna 2011 raskauksia 47, Yhdysvalloissa 57, Romaniassa ja Bulgariassa 60 tuhatta teini-ikäistä kohden.

Lisää aiheesta
HUS


JAA