Suoraan sisältöön
Lammasaaren pitkospolku / Kuva: myhelsinki.fi

Pääkaupunkiseudun esteettömät luontoelämykset

Helsingin seudun rikas luonto kutsuu kulkemaan ja rentoutumaan. Tasaiset ja riittävän leveät reitit mahdollistavat luontohetket myös liikuntarajoitteisille ja vaikkapa lastenrattaiden kanssa retkeileville. Tässä seitsemän vinkkiä virkistäviin ja helppokulkuisiin luontokohteisiin.

Pornaistenniemen luontopolku ja Lammassaaren lintulava

Retki Helsingin Pornaistenniemelle ja Lammassaareen on yli kolmen kilometrin mittainen esteetön seikkailu metsässä, rantaruovikossa ja pitkospoluilla. Hyvinvointiteemainen Luonnon syli -luontopolku on pituudeltaan noin kilometrin. Luontopolku liittyy suoraan Lammassaaren tunnelmalliselle ja esteettömälle pitkosreitille. Laiturirakenteisen pitkospolun varrella on ohittamista helpottavia levikkeitä sekä rampillisia katselutasanteita.

Vanhankaupunginlahden kartta opasteineen ja mobiilipaikannuksineen on käytettävissä citynature.eu -sivulla.

Kivinokan luontopolku

Herttoniemen ja Kulosaaren kainalossa sijaitseva Kivinokka kannustaa esteettömälle metsäretkelle. Vanhan metsän syleily houkuttaa pysähtymään ja istahtamaan rauhassa luontopolun penkeille. 330 metrin pituinen kivituhkalla päällystetty polku esittelee puulajeja ja tarjoaa apua lintujen tunnistamiseen. Puumerkkipolulla on kulkemista ohjaava kaide ja kohdetauluissa pistekirjoitusta sekä kohokuvia. 

Seurasaari

Seurasaari tarjoaa koko joukon esteettömiä luontoelämyksiä Helsingin kaupungin keskellä. Siltaa pitkin saavutettavassa saaressa voi tunnelmoida meren, metsän ja jopa elävän tulen äärellä. Omia eväitä voi grillata nuotiopaikalla. 

Seurasaaren talvihuollettavat pääväylät ovat melko helppokulkuisia ympäri vuoden. Kesäkaudella saaren voi kiertää kolmen kilometrin mittaista rantareittiä pitkin. Seurasaarisäätiö arvioi reitin esteettömäksi, mutta vaativaksi. Saaren lukuisat penkit tarjoavat lepohetkiä kävelyn lomaan.

Haagan alppiruusupuisto

Haagan hehkuva alppiruusupuisto yllättää kävijänsä. Moni on kuullut rodopuiston kukkaloistosta, mutta puiston koko komeus valkenee vasta paikan päällä. Rodopuistossa voi liikkua sekä leveitä hiekkateitä pitkin, että sukeltaa esteettömästi pitkospuuväylille pensaiden lomaan. Kahdeksan hehtaarin kokoisessa puistossa ei voi välttyä viidakkotunnelmiltakaan.

Kesäkuun alkupuolen kukinta-aikaan puistossa vierailee tuhansia kävijöitä. Haagan alppiruusupuistoon pääsee esteettömästi viereiseltä Huopalahden juna-asemalta.

Luontotalo Villa Elfvikin ympäristö

Espoon Laajalahden luonnonsuojelualueen reunalla sijaitseva Villa Elfvik ympäristöineen on kompakti kohde, vaikka ihan ensimmäiselle luontoretkelle. Luontotalon pihapiirissä seisoo lintutorni, jonka alatasanteelle pääsee esteettömästi ramppia pitkin. Tornista voi tähyillä lintuja ja kesäisin jopa alueella laiduntavia lehmiä. Luonnon helmassa – luontopolku, 700 m, sopii sekä rattaille että pyörätuolille. 

Luontotalosta voi lainata kiikareita, luuppeja sekä lapsille suunnattua luontoretkimateriaalia. Talon ilmaiseen luontonäyttelyyn sekä kahvilaan pääsee pyörätuolilla. 

Longinojan luontopolku

Koillis-Helsingissä sijaitseva Longinoja on ojasta komeaksi taimenpuroksi kunnostettu kaupunkiluonnon helmi. Puistomaisissa maisemissa kulkeva Longinojan luontopolku, 2 km, tutustuttaa lähietäisyydeltä puroluontoon sekä taimenten elämään. Lukuisat tasaiset sillat ovat hyviä katselu- ja kuuntelupaikkoja. 

Lumettomaan aikaan luontopolun voi kulkea kokonaan esteettömästi Kehä I:n ylitystä lukuun ottamatta. Puron varrelta löytyy penkkejä ja alueelle on tulossa taukopaikka eväshetkeen. Longinoja.fi-sivu on mainio tietolähde ja toimii myös oppaana luontopolulla jos kohdetauluja ei ylety lukemaan.

Storträskin lampi Sipoonkorven kansallispuistossa

Metsähallitus rakentaa Sipoonkorven kansallispuistossa sijaitsevan Storträskin lammen rantaan esteetöntä polkua. Kohteen on tarkoitus valmistua kesällä 2019. Sympaattisen pienen lammen voi kiertää pitkospuita ja metsäpolkuja pitkin. 

Helppokulkuinen ja selkeästi merkitty reitti ulottuu Tasakalliontien parkkialueelta Storträskin lammen rantaan. Metsän siimeksessä kulkeva tasainen polku on pituudeltaan 1,5 kilometriä. Lammen rantaan tultaessa reitillä on jyrkempi nousu sekä lasku, mikä tekee polun lyhyestä loppuosuudesta vaativan. Veden äärellä on tilava ja penkkien reunustama nuotiokatos eväspöytineen. 

Vinkit ja lisätietoa  myhelsinki.fi -sivustolta


JAA