Suoraan sisältöön
Kuva: Luontoretkikalenterin kansilehti

Kaupungit vievät asukkaitaan ilmaisille retkille luontoon

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat järjestäneet kuntalaisille ilmaisia, opastettuja luontoretkiä jo yli 30 vuoden ajan. Tämä ainutlaatuinen, rakastettu palvelu on monelle parasta harrastustoimintaa keväästä pitkälle syksyyn. Retket alkavat muuttolintujen tarkkailusta huhtikuussa päätyen marraskuulle, jolloin bongaillaan kudulla olevia taimenia kaupunkipuroissa ja mennään kaamosretkelle. Pääkaupunkiseudun luonto on uskomattoman monipuolinen ja ihana. Yhdessä koetuista retkistä jää hieno muisto ja paljon luontotietoa omilla retkillä hyödynnettäväksi.

Itsenäisyytemme juhlavuonna järjestetään 142 retkeä eri puolille pääkaupunkiseutua. Retkien tiedot on koottu Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri 2017 -esitteeseen. Pääkaupunkiseudun urbaanista mosaiikista löytyy upeita kulttuuri- ja luonnonmaisemia. Näissä ympäristöissä on usein rikas lajisto ja maisemiin liittyy kiinnostavia tarinoita. Luonnossa liikkuminen tekee hyvää mielelle ja ruumiille. Juuri pääkaupunkiseudulle muuttaneita retket ja puistokävelyt auttavat kotiutumaan uuteen asuinpaikkaan. Retkillä voi myös tutustua muihin luonnosta kiinnostuneisiin ihmisiin.

Luonnon päivät juhlivat suomalaista luontoa

Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa osallistuvat myös kolmen valtakunnallisen Luonnon päivän juhlintaan. Voit Villiintyä keväästä 20.5 vaikka villivihannesretkellä, Rakastua Kesäyöhön 17.6. nukkumalla ulkona ja juhlia Suomen luontoa 26.8. Suomen lippujen liehuessa lepakkoretkellä Espoossa, vaelluksella Vantaan Sipoonkorvessa tai piknikillä Harakan saaressa Helsingissä.

Luototietoa esitteinä, kirjoina ja netissä

Helsingin kaupunki on tuottanut Helsingin luontoon! – esitesarjan ja huhtikuussa ilmestyvän kirjan Lumoava Helsinki, jossa esitellään 200 mielenkiintoista kohdetta, mukaan lukien luonnonsuojelualueet, luonnonmuistomerkit, geologisia kohteita ja perinneympäristöjä, puistoja unohtamatta. Espoon luontokohteista kertova Kotinurkilta kallioille – kirjaa uudistetaan parhaillaan ja se julkaistaan Suomen luonnon päivänä 26.8.2017. Vantaalla vietetään lähimetsien teemavuotta www.vantaa.fi/lähimetsävuosi ja sen kunniaksi Vantaa valmistautuu suojelemaan arvometsiään noin 130 hehtaaria. 30 helsinkiläistä puistokävelyreittiä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi löytyy sivustolta www.vihreatsylit.fi

Kalenterit jaossa asiakaspalvelupisteissä ja kirjastoissa

23 000 Luontoretkikalenteria on nyt jaossa Espoon yhteispalvelupisteissä, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan asiakaspalvelupisteissä, luontotaloissa, Helsingin kaupungintalon Virka-infossa ja pdf-muodossa Internetissä. Kirjastoissa kalenterit ovat jaossa huhtikuun alusta alkaen.

Opastukset ovat pääosin suomenkielisiä, mutta osalla retkistä on myös ruotsinkielinen opastus ja yksi on englanninkielinen. Puistokävelyillä Helsingissä on myös draamaopastuksia, joilla tavataan historiallisia henkilöitä. Retket ovat pääasiassa maksuttomia, mutta lauttamatkoista peritään maksu. Joillekin erikoisretkille on ennakkoilmoittautuminen, muuten retkille on vapaa pääsy. Retkille voi osallistua kuka tahansa, kaupunkien rajat eivät ole esteenä. Osa retkistä on myös esteettömiä. Retkille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa, tavallinen kunto riittää hyvin.

- Luontoretkikalenteri 2017 (pdf)
- Villa Elfvikin neljä luonnon päivää
- Helsingin luontoon -esitesarja
- Vantaan Lähimetsävuosi 2017
- Kävelyretkiä Helsingin puistoihin: Vihreät sylit

JAA