Suoraan sisältöön
Kuva: Päälaupunkiseudun luontoretkikalenterin kansikuva

Luonto tekee hyvää – Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri julkaistu

Pääkaupunkiseudun luonto on uskomattoman monipuolinen ja yllättävä. Seudulta löytyy upeita kulttuuri- ja luonnonmaisemia, joissa on rikas lajisto. Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat järjestäneet kuntalaisille opastettuja luontoretkiä jo yli 30 vuoden ajan. Tänä vuonna järjestetään 134 retkeä. Tiedot luontoretkistä on koottu Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteriin.

Luontoretket alkavat muuttolintujen tarkkailusta huhtikuussa ja päättyvät loka-marraskuussa, jolloin patikoidaan Nuuksiossa ja ihmetellään taimenten kutua Longinojalla.

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää mielelle ja ruumiille. Retkillä voi tutustua muihin luonnosta kiinnostuneisiin ihmisiin. Yhdessä koetuista retkistä jää hieno muisto ja paljon luontotietoa omilla retkillä hyödynnettäväksi.

Esteetöntä luontoretkeilyä

Helsingin Vanhankaupunginlahdelle on valmistunut esteetön reitti Pornaistenniemeltä Lammassaareen. Lintutornin viereen rakennetaan parhaillaan esteetöntä lintujenkatselulavaa. Luontopolun avajaisia vietetään 31.5.

Espoossa pääsee nyt luontoretkille myös metrolla, esimerkiksi Laajalahden lintukosteikolle. Vantaalla jatketaan lähimetsien teemavuotta, tänä vuonna huomiota kiinnitetään soihin.

Kalentereita jaossa asiakaspalvelupisteissä ja kirjastoissa

23 000 painotuoretta Luontoretkikalenteria on nyt jaossa Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan asiakaspalvelupisteissä, luontotaloissa ja Helsingin Virka-infossa. Kirjastoista kalenterin saa huhtikuun alusta alkaen ja siihen voi tutustua myös pdf-tiedostona internetissä.

Opastukset ovat pääosin suomenkielisiä, osalla retkistä on ruotsinkielinen opastus ja yksi retkistä on englanninkielinen. Retket ovat maksuttomia, mutta lauttamatkoista peritään maksu.

Joillekin erikoisretkille on ennakkoilmoittautuminen, muuten retkille on vapaa pääsy. Retkille voi osallistua kuka tahansa, kaupunkien rajat eivät ole esteenä. Osa retkistä on myös esteettömiä. Retkille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa, tavallinen kunto riittää hyvin.

Luontoretkikalenteri 2018 (pdf)
Vantaan lähimetsävuosi
• Helsingin luontokohteet mobiilisti: https://citynature.eu/fi/helsinki/. Sivustolta löytyy myös ihastuttava luontovideo.


JAA