Suoraan sisältöön
Kettu pääkaupunksieudun luontoretkikalenterin kannessa.

Kevätluonto heräilee – Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri on ilmestynyt

Pääkaupunkiseudun luontokohteisiin järjestetään tänä vuonna 130 retkeä. Tiedot niistä on koottu Lähde retkelle pääkaupunkiseudun luontoon 2019 -retkikalenteriin. Retket käynnistyvät muuttolintujen tarkkailulla huhtikuussa ja päättyvät loka–marraskuussa, jolloin ihmetellään taimenten kutupuuhia Helsingin Longinojalla ja kaamosretkeillään Espoossa.

Pääkaupunkiseudun kaupungit Espoo, Helsinki, Kauniainen ja Vantaa ovat järjestäneet kuntalaisille ilmaisia, opastettuja luontoretkiä jo yli 30 vuoden ajan.

Pääkaupunkiseudun luonto on uskomattoman monipuolinen ja yllättävä. Seudulta löytyy upeita kulttuuri- ja luonnonmaisemia. Näissä ympäristöissä on rikas eliölajisto ja maisemiin liittyy kiinnostavia tarinoita.

Luonnossa liikkuminen tekee hyvää mielelle ja ruumiille. Retkillä voi myös tutustua muihin luonnosta kiinnostuneisiin. Yhdessä koetuista retkistä jää hieno muisto ja paljon luontotietoa omilla retkillä hyödynnettäväksi. Pääkaupunkiseudulle muuttaneita retket ja puistokävelyt auttavat tutustumaan ja kotiutumaan uuteen asuinpaikkaansa.

Kesän pörrääjiä, uusia retkisaaria ja virkistystä talkoilemalla

Monilla kesän 2019 luontoretkillä tehdään tuttavuutta pörräävien tai vipeltävien ötökoiden kanssa ja retken opas on varustautunut matkaan hyönteishaavin kera. Uutuus ja mainio apu omatoimisen saariretken suunnittelussa on HSL:n Reittiopas, johon lisätään kesäksi vakituisen vesiliikenteen piirissä olevien 26 saaren lähtösatama ja liikennöintiaikataulu. Harakan saari taas juhlii 30. merkkivuottaan kävijöille avoimena retkisaarena! Kalenterista käyvät ilmi myös lukuisat luonnonhoidon talkoopäivät, joihin osallistumalla voi tankata kosolti virkistystä, liikuntaa ja hyvää mieltä.

Kalenterit jaossa kirjastoissa ja asiakaspalvelupisteissä

Vajaat 30 000 painotuoretta Luontoretkikalenteria on jaossa Espoon, Helsingin, Kauniaisten ja Vantaan kirjastoissa, asiakaspalvelupisteissä, luontotaloissa sekä pdf-muodossa internetissä. Helsingin keskustassa keskeinen kalenteriden jakopaikka on Keskustakirjasto Oodi.

Opastukset ovat pääosin suomenkielisiä, osalla retkistä on myös ruotsinkielinen opastus ja yksi retkistä on englanninkielinen. Retket ovat maksuttomia, lauttamatkoista peritään maksu. Joillekin erikoisretkille on ennakkoilmoittautuminen, muuten retkille on vapaa pääsy. Retkille voi osallistua kuka tahansa, kaupunkien rajat eivät ole esteenä. Osa retkistä on myös esteettömiä. Retkille osallistuminen ei edellytä huippukuntoa, tavallinen kunto riittää hyvin.

Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri 2019 (pdf)

JAA