Suoraan sisältöön

HSY: Katupölykausi lähestyy – oireita voi helpottaa

Katupölyn kausi on yleensä pahimmillaan maalis–huhtikuussa. Huhtikuun lopulla pölyisyys vähenee katujen puhdistuksen ja kevään edetessä. Katupölystä voi moni kärsiä, mutta vaarallista se voi olla riskiryhmille. Oireita voi helpottaa monin keinoin.

Autojen renkaiden jauhamasta asfaltista ja hiekoitushiekasta muodostuu katupölyä. Erityisesti nastarenkaat kuluttavat asfalttia ja tuottavat siten katupölyä. Tyypillisiä katupölystä johtuvia ärsytysoireita ovat nuha, yskä sekä kurkun ja silmien kutina.

Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmille Riskiryhmään kuuluvat esimerkiksi astmaatikot, pienet lapset, iäkkäät sekä sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat. Katupöly voi pahentaa sydän- ja hengityssairaiden oireita.

Näin helpotat oireitasi:

•Siirry puhtaampaan ilmaan, sisälle tai kauemmas liikenteestä.

•Vältä raskasta liikuntaa vilkkaiden katujen varsilla.

•Hoida ja lääkitse oireitasi saamiesi ohjeiden mukaan.

•Jos sinulla on esim. astma tai sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatauti, vältä ulkoilua huonon ilmanlaadun alueilla.

•Pidä ikkunat kiinni, kun ilmanlaatu on huono.

•Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet ja pidä ne kunnossa. Suodattimet on hyvä vaihtaa keväisin ja syksyisin.

•Kuivata pyykit sisällä.

•Seuraa ilmanlaatua Ilmanlaatukartasta .


Apteekit jakavat tietoa katupölystä

Kaikissa pääkaupunkiseudun apteekeissa on jaossa Apua katupölyoireisiin -esite, joka tarjoaa neuvoja katupölystä aiheutuvien oireiden lieventämiseen.

Katupölyn lisäksi lepän ja koivun siitepölykausikin osuu samaan aikaan. Allergialääkkeet yleensä helpottavat siitepölyoireita, mutta katupölyyn tehoaa vain pölyisten alueiden välttäminen, todetaan Apteekkariliitosta.

Seuraa ilmanlaatua ja yritä välttää vilkasliikenteisiä alueita

Hiukkaspitoisuudet voivat kasvaa pääkaupunkiseudulla hetkittäin jopa kymmenkertaisiksi normaaliin verrattuna pahimpana katupölykautena. Kadut pölyävät eniten vilkkaasti liikennöityjen katujen ja teiden varsilla.

Kun ilmanlaatu on huono, kannattaa välttää vilkasliikenteisiä alueita ja etenkin raskasta liikuntaa vilkkaiden katujen varsilla. Ilmanlaatua voi kätevästi seurata uudesta ilmanlaatukartasta osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatu.

Lisää aiheesta
Ilmanlaatukartta
HSY


JAA