Suoraan sisältöön
Tonttu kurkistaa kannonkolosta. Kuva Helsingin talvipuutarhan joulusta

Joulunpyhät tuovat muutoksia palvelujen aukioloaikoihin

Pääkaupunkiseutu hiljenee joulunviettoon aattona. Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa esimerkiksi kirjastojen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen aukioloajat ovat poikkeukselliset. Juhlapyhät vaikuttavat myös joukkoliikenteen ja jätehuollon aikatauluihin.

Päivystykset auttavat, kun oma terveysasema on kiinni

Ennen kuin hakeudut päivystykseen, soita maksuttomaan Päivystysapu-palveluun, puh. 116 117.  Espoossa päivystykseen liittyvää neuvontaa saa vuoden loppuun asti numerosta 09 87 10023. Pääkaupunkiseudun päivystyssairaalat ovat Haartmanin päivystyssairaala (Haartmaninkatu 4, Helsinki) ja Malmin päivystyssairaala (Talvelantie 6, Helsinki) sekä Jorvin terveyskeskuspäivystys (Turuntie 150, Espoo) ja Peijaksen terveyskeskuspäivystys (Sairaalakatu 1, Vantaa). Lasten päivystykset ovat Jorvissa, Peijaksessa ja Uudessa lastensairaalassa (Stenbäckinkatu 9, Helsinki).

Helsingin sosiaali- ja terveyspalvelut jouluna ja vuodenvaihteessa
Espoon sosiaali- ja terveyspalvelut joulusta loppiaiseen
Vantaan joulunajan poikkeusajat sosiaali- ja terveyspalveluissa
Kauniaisten terveyspalveluiden joulu (pdf)

Joulun ajan liikenne

Lähijunat, metro, bussit, raitiovaunut ja Suomenlinnan lautta ajavat jouluaattona 24.12. koko päivän sunnuntailiikenteen mukaan. Joulupäivänä 25.12. liikenne käynnistyy sunnuntaiaikataulujen mukaisesti noin klo 11. Tapaninpäivänä 26.12. on sunnuntailiikenne. HSL järjestää jouluaattona lisäliikennettä hautausmaille.

HSL:n Rautatientorin, Itäkeskuksen ja Pasilan palvelupisteet on suljettu jouluna, mutta numerosta 09 4766 4000 saa neuvontaa jouluaattona klo 8-15 ja joulupäivänä sekä tapaninpäivänä klo 9-17.

Uudenvuodenaattona 31.12. liikenne kulkee perjantain aikataulujen mukaan ja uudenvuodenpäivänä 1.1.2019 sunnuntain aikataulujen mukaan. Lisäksi uudenvuodenaattona ajetaan lisälähtöjä: metro ja kehäradan lähijunat liikennöivät noin kello 2.30:een asti.

Joulunajan joukkoliikenne HSL:n verkkosivuilla
Poikkeusreittejä Helsingin keskustassa uudenvuodenaattona 31.12.

Kirjastojen joulu

Jouluaattona 24.12. ovat avoinna Entressen kirjasto Espoossa ja Kallion kirjasto Helsingissä. Kaikki kirjastot ovat suljettuina jouluna 25.–26.12. ja uudenvuoden päivänä 1.1. Välipäivinä 27.12.–30.12. kirjastot ovat avoinna normaalisti. Uudenvuoden aattona 31.12. moni kirjasto sulkeutuu tavallista aikaisemmin. Tarkista oman kirjastosi joulun ja vuodenvaihteen aukiolo Helmet.fi:stä ennen kirjastoon lähtöä.

Helmet.fi: Kirjastojen aukioloajat jouluna ja vuodenvaihteessa

Jätehuolto jouluviikolla

Miten viettää joulua ilman tarpeetonta tavaraa? Entä miten lajitella joulun jätteet ja välttää ruokahävikkiä?HSY:n Fiksu Joulu -sivuilta löydät elämyslahjavinkit ja joulunajan kierrätysohjeet.

HSY muistuttaa, että jäteastioiden normaalit tyhjennyspäivät voivat siirtyä vuodenvaihteen juhlapyhien vuoksi. Jouluviikolla jäteastioita tyhjennetään myös joulu- ja tapaninpäivänä. Kiinteistöjen tulee huolehtia porttien aukiolosta 25.12., 26.12. ja 29.12.2018.

HSY kehottaa lajittelemaan jätteet myös jouluna ja säilyttämään lahjapapereita ja -pakkauksia jonkin aikaa varastossa, jotta vältettäisiin jäteastioiden ylitäyttö. Pakkauslaatikot kannattaa litistää tilan säästämiseksi ennen keräysastiaan laittamista.

Fiksu Joulu -sivut
Vuodenvaihteen juhlapyhät vaikuttavat jätekuljetuksiin

Sosiaali- ja kriisipäivystykset palvelevat ympäri vuorokauden

Pääkaupunkiseudun sosiaali- ja kriisipäivystystykset auttavat akuuteissa kriisitilanteissa myös jouluna, uutena vuotena ja loppiaisena. Espoon sosiaali- ja kriisipalvelun tavoittaa numerosta 09 816 42439. Espoossa palvellaan myös Kauniaisten asukkaita iltaisin, viikonloppuisin ja pyhäpäivinä. Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys toimii numerossa 09 8392 4005. Helsingin sosiaalipäivystykseen saa yhteyden numerosta 020 696 006 ja kriisipäivystyksen numero on 09 310 44222.

Helsingin sosiaali- ja kriisipäivystys
Espoon sosiaali- ja kriisipäivystys
Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys

JAA