Opetus ja koulutus

Kaksi poikaa tekee koulutehtäviä luokassa. Kuva: Kimmo Brandt

Perusopetuksen järjestämisessä pääkaupunkiseudun kuntien yhteistyö perustuu kuntien keskinäisiin sopimuksiin. Sopimuksiin perustuvista koulutuspaikoista aiheutuneet kustannukset maksaa oppilaan kotikunta. Ulkokuntalaisia lapsia voidaan ottaa perusopetuksen vapaille oppilaspaikoille, jolloin noudatetaan toissijaisen oppilaaksioton periaatteita.

Toiseen kuntaan muuttanut oppilas voi hakea jatkomahdollisuutta entisessä koulussaan toissijaisena hakijana. Asuinkuntaa vaihtavalla oppilaalla on oikeus käydä kuluva lukuvuosi loppuun Helsingin ja Vantaan kaupungin kouluissa, Kauniaisissa koulunkäyntioikeus säilyy oppilaan käymän luokka-asteen viimeiseen luokkaan saakka.

Peruskoulutuksen jälkeiseen opetukseen pääkaupunkiseudun nuoret voivat hakeutua yli kuntarajojen.

Ammatillinen koulutus

Opintopolku.fi-palveluun on koottu tiedot perus- ja lukiokoulutuksen jälkeisistä koulutusvaihtoehdoista. Palvelu sisältää tietoa tutkinnoista, ammateista ja opiskelusta ja sen kautta voi hakea oppilaitoksiin.
[Opetushallitus]

Metropolia Ammattikorkeakoulu kouluttaa pääkaupunkiseudulla kulttuurin, tekniikan, liiketalouden ja sosiaali- ja terveysalan asiantuntijoita. Metropolian omistavat pääkaupunkiseudun kaupungit ja Kirkkonummen kunta.
[Metropolia]

Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia järjestää ammatillista koulutusta Espoon ja Kauniaisten kaupunkien ja Kirkkonummen kunnan puolesta. 
[Omnia]

Vantaan ammattiopisto Varia tarjoaa monimuotoista toisen asteen koulutusta nuorille ja aikuisille. Perustutkinnon jälkeen voi myös suorittaa ammatti- ja erikoisammattitutkintoja.
[Varia]

Laurea on Uudellamaalla toimiva ammattikorkeakoulu, joka omistajiin kuuluvat Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungit.
[Laurea]

Yrkesinstitutet Prakticum on pääkaupunkiseudun ruotsinkielinen ammattioppilaitos joka järjestää ammatillista koulutusta sekä nuorille että aikuisille. Pääkaupunkiseudun kaupungit kuuluvat Prakticumin omistajiin.
[Prakticum]

Kansalais- ja työväenopistot

Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa asuvat voivat käyttää kaikkien pääkaupunkiseudun kaupunkien kansalais- ja työväenopistojen palveluja.

Ilmonet-palvelu tarjoaa tiedot pääkaupunkiseudun kansalais- ja työväenopistojen kursseista ja sen kautta pääsee ilmoittautumaan kursseille. Ilmoittautumiseen tarvittava rekisteröinti tapahtuu pankkitunnuksilla.
[Helsingin ja Espoon työväenopistot, Vantaan aikuisopisto]

Kesäyliopisto

Helsingin seudun kesäyliopiston opetus on avointa kaikille kiinnostuneille. Opetusohjelma sisältää avoimen yliopistollisen ja avoimen ammattikorkeakouluopetuksen lisäksi kieltenopetusta, tietotekniikkaa, taidekursseja, abikursseja, ammatillista täydennyskoulutusta sekä avoimia yleisötilaisuuksia. Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat jäseniä säätiössä, joka ylläpitää kesäyliopistoa.
[Helsingin seudun kesäyliopisto]

Maahanmuuttajien koulutus

Pääkaupunkiseudun kaupungit tarjoavat maahanmuuttajien äidinkielen opetusta yhteensä yli 40 kielessä. Jos oppilaan oman äidinkielen opetusta ei asuinkunnassa järjestetä, äidinkieltä voi opiskella jossakin toisessa seudun kunnista.

Metropolia ammattikorkeakoulun valmentavassa koulutuksessa opiskelija opiskelee korkeakouluopinnoissa tarvittavaa suomen kieltä ja saa valmiudet ammattikorkeakouluopintoja varten.
[Metropolia]

Finnishcourses.fi-kurssihaku kokoaa yhteen tiedot aikuisille maahanmuuttajille suunnatuista suomen ja ruotsin kielten kursseista Helsingin seudulla. Kurssitietoja voi hakea suomeksi, englanniksi ja venäjäksi.
[Infofinland]

InfoFinland tarjoaa tietoa maahanmuuttajille suomalaisen yhteiskunnan palveluista 12 eri kielellä. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien lisäksi Infopankin jäseninä on myös muita suomalaisia kuntia.
[Infofinland]

Maahanmuuttajapalvelut

Helsingissä
Espoossa
VantaallaJAA:  20.03.2019 15:25